Det bliver stadig mere populært med mikrocement. Det er ikke så mærkeligt, da det er en alsidig og holdbar løsning, der kan bruges i badeværelser, bordplader, vægge og gulve. Men hvad er fordele og ulemper? Hvordan laver man mikrocement selv? I samarbejde med den norske sammenligningstjeneste Forbrukertorget.no giver vi dig svarene her, så dit næste byggeprojekt går som en drøm.
Hvad er mikrocement?
Det korteste svar er, at mikrocement er en blanding af kvarts, harpiks og farvestof. Det kan lægges i meget tynde lag, vejer lidt og kan lægges på de fleste underlag. Du kan vælge mellem klassiske gråtoner og hele NCS-kortet. Så her er mulighederne mange. Mikrocement kaldes også mikrobeton. Udseendet vil være moderne, groft og urbant. Mikrobeton kan derfor være et stilfuldt alternativ til traditionelle bordplader eller fliser.
Mange vælger at lægge mikrocement på gulve, på trapper og på vægge. Det er især populært i badeværelser og køkkener. Mikrobeton kan også bruges udendørs. Det kan for eksempel være et alternativ til fliser på den udendørs trappe. Hvis du vil bruge mikrocement på terrassen, skal du have støbt betonsål. Træ bevæger sig konstant, hvilket får mikrocementen til at revne åben.
Hvorfor bruge mikrocement?
Der er mange fordele ved at bruge mikrobeton i hjemmet. Materialet er holdbart, let at rengøre og relativt billigt. Du skal beregne 650-850,- pr. kvm, men den nøjagtige pris afhænger af producenten og den type mikrocement, du vælger. Prisen inkluderer grunder, bund, fin/medium, lak og farve. På en fuldt strimlet og gipsvæg er du f.eks. nede på 400,- pr. kvm. På fliser bruges mere bund til at slette underlaget, og du ender med en kvm-pris på ca. 850,- Fordelene ved mikrocement på træflis er, at den kun bygger 3-4 mm, så den sjældent kommer i konflikt med afløb, skråninger osv. og det gør overfladen helt almindelig. Led og led i dag er væk.
Mikrocement er velegnet til badeværelser, da det skaber overflader, der er fuga og nemme at vaske. Du kan lægge det på både membran, fliser, badeværelsesplader, tapet osv. og er derfor lige så velegnet til renovering som nybyggeri.
Sådan lægger du mikrocement selv
Du skal være sikker på dine egne færdigheder til selv at lægge mikrocement. Hvis du er i tvivl, er det altid bedst at overlade jobbet til fagfolk. Der er separate sæt og mærker af mikrobeton, der er beregnet til dem, der ønsker at udføre jobbet selv. Disse sæt er lettere at bruge og blande. Sættene er designet til kortere tørretider og effektiv håndtering for gør-det-selv-folk. Forhandlere vil være i stand til at guide dig og give dig flere oplysninger.
Her er en simpel oversigt over, hvordan du selv lægger mikrocement, så du kan vurdere dine egne færdigheder. Detaljerne afhænger af projektet. For eksempel skal du passe ekstra godt på samlinger, hvis du skal sætte mikrocement på væggen. Du skal helst lægge hele væggen på én gang for at undgå, at samlingen bliver synlig.
- Sørg for, at underlaget er rent, glat og jævnt
- Start med primer
- Forstærk substrat med fibernet
- Bland mikrocement eller køb færdiglavet blanding
- Slib med maskine eller i hånden, når mikrobetonen tørres
- Påfør andet lag
- Afslut med forsegler og hærdningslak
Du skal sørge for, at du har det rigtige udstyr til at gøre jobbet lettere og sikrere for dig. For eksempel skal du have en god rulle og stålplade samt en beskyttelsesmaske og briller. Det er også nyttigt at bruge en ventilator i tørretiden for at fremskynde den, men undgå at pege den lige mod mikrocementen.
Tips til, hvordan man lægger mikrocement med et godt resultat
Gode råd til dem, der selv skal lægge mikrobeton, er ikke at gøre lagene for tykke. Du skal også have en plan for tørretiden. Selvom mikrocementen tørres efter ca. 24 timer, tager hærdningstiden syv dage. Sørg for, at du har alt det udstyr, du har brug for, før du begynder at arbejde. Det er kedeligt, hvis projektet bliver skeptisk, fordi du trods alt ikke havde en passende rulle.
Et vellykket projekt er et velplanlagt projekt. Dette gælder både for dem, der ønsker at udføre jobbet selv eller ansætte fagfolk til at lægge mikrocement til dig. Sørg for, at du er godt tilfreds med planerne og ved præcis, hvad der skal ske. Vær ikke bange for at stille mange spørgsmål, hvis du ansætter hjælp fra en virksomhed.